Ο Μιχάλης Κοντός γεννήθηκε το 1991 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο με τον Άρη Τσακάλη. Στην συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα με τον Leo Winland και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην τάξη του Άγγελου Λιακάκη στο Ωδείο Κόνταλυ. Έχει μελετήσει μπαρόκ βιολοντσέλο με τον Ιάσωνα Ιωάννου, και υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κούντουρα και του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου με καταξιωμένους μουσικούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με διάφορες διδακτικές μεθόδους.

Υπήρξε ενεργό μέλος νεανικών ορχηστρών με εκτενές ρεπερτόριο τις οποίες εξακολουθεί υποστηρίζει με την δράση του. Συμμετέχει εκτάκτως σε επαγγελματικές ορχήστρες στα πλαίσια εκδηλώσεων, έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ μουσικής ανά την Ελλάδα, και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο. Έχει την τιμή να συμπράττει με εξαιρετικούς νέους συνθέτες και καλλιτέχνες σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και παραστάσεις προωθώντας ενεργά την τέχνη. Είναι μέλος μουσικών συνόλων με κλασσικό και μοντέρνο ρεπερτόριο, τελεί ιδρυτικό μέλος του Athens Cello Quartet.

Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου. Ασχολείται ενεργά με την διδασκαλία έχοντας οργανώσει σεμινάρια βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου σε συνεργασία με ωδεία και μουσικά σχολεία.